вівторок, 26 листопада 2013 р.

Вітаємо Ліну КОСТЕНКО!

Ліна Костенко як приклад жертовності та гуманізму.

Сьогодні, 26 листопада 2013 року  

у Римі відбудеться нагородження

 відомої  української письменниці,  

поетеси, громадського діяча - 

Ліни КОСТЕНКО. 

 
В базиліці Святого Бартоломея в Римі
 вручатимуть цьогорічну відзнаку 
Блаженного Священномученика
Омеляна Ковча.

Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей Блаженного Священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.
Омельян Ковч – греко-католицький священик. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх та видав їм метрики про хрещення. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв в гетто. За це навесні 1943 році був заарештований і ув’язнений в концтаборі Майданек, де таємно продовжував свою священицьку діяльність. «Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці, – писав в одному зі своїх листів. – Я єдиний священик між ними… Тут я бачу Бога, Який є один для всіх нас, без огляду на наші релігійні відмінності… Коли я відправляю літургію, вони всі моляться. Вони умирають по-різному, і я допомагаю їм перейти цей маленький місточок до вічності». Отець Омелян Ковч був спалений у крематорію концтабору смерті Майданек (нині терени міста Люблін, Польща).
Власне, премія вручається за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного і міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

Предстоятель УГКЦ у 2001- 2011 роках Блаженніший Любомир (Гузар) дуже влучно охарактеризував священномученика Омеляна Ковча: «Був сином і священиком одного народу, загинув на землі другого народу, бо рятував синів і дочок третього…». 
Цей третій народ у 1999 році надав йому звання 

«Праведник України».

Цьогоріч лауреатами стали: поетеса Ліна Костенко, громадська діячка Зеня Кушпета (Канада), історик, професор ізраїльського університету Бен-Гуріона Шимон Редлих, християнська спільнота, що діє в понад 70-ти державах світу, активно допомагаючи бідним, нужденним без житла, хворим на СНІД Спільнота Святого Егідія.

Участь у церемонії нагородження візьмуть: глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) (до слова, Блаженніший Любомир (Гузар) є почесним головою комітету із вшанування пам’яті отця Ковча); зрозуміло, самі лауреати (від імені Ліни Костенко буде Оксана Пахльовська); філософ і публіцист, учасник Ініціативної групи «1 грудня» Євген Сверстюк та інші.


«Премія Омеляна Ковча, з одного боку, 
увічнює його ім’я і пам’ять про нього, – 
говорить Євген СВЕРСТЮК, – А з іншого, вона живить в нашій свідомості той вічний ідеалістичний вогонь самопожертви, любові до ближнього і спільності людської долі. Той ідеалізм, власне, живив усі покоління. Якщо ми маємо культуру, то завдяки ньому. Очевидно, це дуже актуально й зараз».



Надія ТИСЯЧНА, «День»

Немає коментарів:

Дописати коментар