вівторок, 3 березня 2015 р.

Цікаві думки молодого покоління щодо реформи освіти


У наші непрості часи демонстрації політичних амбіцій, переділів територій та бізнесу поява чогось життєстверджуючого або із наявністю здорового глузду уже може вважатися подією. Особливо приємно, якщо це життєстверджуюче пов'язано із людьми, 
яких знаєш особисто.

У числі активних читачів і користувачів 
Бібліотеки №15 є молоді та креативні 26-річні брати 
Олексій та Олександр Тебенко.
Знайшла на їхньому блозі цікаві думки щодо реформ у галузі освіти. Вважаю доречним поділитися точкою зору і думками представників молодого покоління із читачами нашого бібліотечного блогу.
Текст взято звідси:  http://tebenko.com/thoughts/moyareforma-osvity

#МояРеформа освіти
Вирішили поділитись особистим досвідом щодо питань освіти й аналізом наших помилок. Ніяких ліричних відступів, лише короткі узагальнюючі тези.
Стисла констатація фактів:
1. Будь-які знання – це активи, які за будь-яких обставин залишаються з нами і які ніхто не може відібрати. Надлишку знань не буває.
2. Незалежно від того, ким людина хоче бути і яких успіхів досягти – для успішної реалізації своїх бажань їй потрібно отримати базис якісних знань, а потім — вміти ці знання розширювати та адаптовувати до мінливих і швидкоплинних умов сучасності.
3. Людина здатна опанувати будь-які знання і вміння. Ми не раз переконувалися, якщо чимось займатися і вдосконалювати свої вміння у обраному напрямку, то за 2-3 роки стаєш у цьому якщо не професіоналом, то, принаймні, гарним спеціалістом. 
Тези:
1. Глибинне розуміння важливості процесу навчання. «Де наша мудрість, втрачена заради знань, де наші знання, втрачені заради інформації?» — можна із сумом повторити за нобелівським лауреатом Томасом Стернзом Еліотом. Найбільшу цінність мають систематизовані й структуровані знання, за допомогою яких можна покращувати якість нашого життя. Саме такі знання деякі люди інколи називають мудрістю.
Що робити: Знання, вміння і досвід, які не дають нам швидкої і очевидної користі сьогодні і зараз, переважно стають нам у пригоді через певний проміжок часу. Найпродуктивніший зі шляхів — за будь-якої можливості накопичувати знання, вміння і досвід та розширювати свій світогляд.
2. Самоосвіта і перенавчання. Надзвичайно швидкий науково-технічний прогрес змінює сучасний світ шаленими темпами. Те, що було актуальним вчора, дуже швидко морально старіє і втрачає свою актуальність сьогодні. «У 21-му столітті неграмотним вважається уже не той, хто не вміє читати й писати, а той, хто не вміє вчитися, довчатися і перевчатися». Елвіну Тоффлеру вдалося напрочуд ємко охарактеризувати стан речей сучасного світу. Ті, хто цього не розуміють, ризикують залишитися за бортом цивілізації. 
Що робити: слідкувати за світовими тенденціями й регулярно вивчати щось нове, навіть якщо в окремий проміжок часу ми не зовсім уявляємо — навіщо воно нам потрібно.
3. Уміння глибоко аналізувати інформацію. На нашу думку, у вік масових маніпуляцій свідомістю, особливої цінності набуває вміння глибоко аналізувати різноманітну інформацію і оперативно «перепаковувати» її в індуктивному та дедуктивному форматах або іншими словами: від окремо взятих фактів — до узагальнень і навпаки. 
Що робити: Вивчити базові засади логіки, глибоко аналізувати та зіставляти інформацію із різних джерел. Навіщо? Глибокий аналіз дає розуміння того, що буде відбуватися у майбутньому як у світі, так і на окремо взятій території. 
4. Мріяти! Надихати! Поширювати знання! А чи вмієте ви мріяти? Таке запитання, мабуть, вразить вас своєю банальністю на кшталт запитання «Звідки беруться діти?». Поблажлива реакція більшості буде приблизно такою — ну, звісно, що все ми знаємо й все ми вміємо… У дійсності тема мрій — значно глибша. Уміння мріяти позитивно, творчо і продуктивно — одна із найпотужніших рушійних сил людства. Але докладніше про уміння мріяти — якось іншим разом…
Давайте разом мріяти й поширювати інформацію про наші з вами досягнення. 
Синерґетичний ефект суттєво збільшиться, 
якщо це робити разом, 
розповідаючи про успіхи за допомогою хештегу #МояРеформа.
P.S.
Портали для самоосвіти:
https://uk.khanacademy.org
http://vum.org.ua
https://www.coursera.org/courses
http://prometheus.org.ua/courses/
https://www.futurelearn.com (English)
https://www.udacity.com (English)
https://www.edx.org (English)
http://mruniversity.com/ (English)
http://www.openculture.com/freeonlinecourses (повний список, English)

Немає коментарів:

Дописати коментар